Architecture

SQU Eco-House responded to Omani traditional dwelling by introducing a unique design innovation of combining the traditional courtyard with the traditional air scope. The Eco-House was given H-form with North and South courtyards which are in direct contact with central family living room, thus enhancing the inter­action between the indoor and the outdoor environments.

Social habits are clearly manifested by separating male from female living patterns. Guest entrance is brought forward and emphasized in scale for social prestige and leads to guest room (Majlis) which is separated from other zones. Family entrance on the other is recessed back to South courtyard and leads to family central living room.

Omani Architectural Typology is reflected on the design by the solidity of the house mass and small openings with traditional village limited color palette of natural earth tone with modifications required by Muscat municipality regulations. It also utilizes the features of long vertical windows with lower inlets and upper outlets, regular rhythm surrounding of colonnades with contrast of main entrance, and profile of roof edges.

The Eco-House Identity is rooted in the context climatically and culturally. The family room is a central hub connects all rooms and strongly relate to the North and South courtyards. Its double volume design gives feeling of and perform main passive ventilation feature as explained later. Large interior flexible partition connect it to Majlis, and it can be opened when no guess are present in order to give feeling of spaciousness and to improve natural ventilation.

The Eco-House Form was given H-form with North and South courtyards which are in direct contact with central family living room, thus enhancing the inter­action between the indoor and the outdoor environments. This is an innovative design that combines the traditional courtyard with the traditional air scope.